Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att använda webbplatsen accepterar du att cookies används.   Ok
  • Opel
  • Subaru
  • Isuzu
  • Opel Professional
Välj rätt vinterdäck till de svenska vintervägarna.

Välj rätt vinterdäck till de svenska vintervägarna.

Så väljer du rätt vinterdäck

1. Håll koll på dina vinterdäck

Är dina däck slitna är det viktigt att du köper nya. Minimikravet för mönsterdjup på vinterdäcken är 3mm. Vinterhjulssäsongen sträcker sig från 1 december till 31 mars, innan och efter dessa datum gäller regeln om vinterdäck vid vinterväglag.

2. Ta för vana att se över dina vinterdäck

Något som inte alla tänker på är att man behöver vårda och se över sina vinterdäck med jämna mellanrum. Ta för vana att kolla däcktrycket varannan gång du tankar bilen, om du inte har hjul med TPMS ventiler, då sköter bilens däcktrycksövervakningssystem det åt dig. Ta också som vana att se över däckens dubbar och mönsterdjup då och då. En extra trygghet är att förvara hjulen på vårt däckhotell, då ses däcken över av vår kunniga personal 2 ggr per år i samband med hjulskifte samt tvättas innan de läggs in på hotellet.

3. Ska du köpa dubbade eller odubbade vinterdäck?

Nu till den stora frågan - ska du satsa på dubbat eller odubbat?

Vinterdäck med dubb ger bästa grepp på snö och is, de ökar även framkomligheten på oplogade vägar och med detta kortas bromssträckan mot odubbade vinterdäck på den typen av underlag.

Som alltid finns det två sidor av samma mynt. Om du kör på gator med förbud mot dubbdäck, vet att du inte kommer behöva bromsa på is eller bara vill köra miljövänligare så är det odubbat som gäller. Odubbade vinterdäck är riktigt bra men just när det kommer till isiga vägar så vinner dubbdäcken. 

4. I det här fallet går pris och kvalitet hand i hand

De stora däcktillverkarna lägger ner stora resurser på produktutveckling och tester av sina produkter. Det är ju trots allt så att ”fyra handflator” är den enda kontakt din bil har med vägen. Att du väljer däck som håller hög kvalitet och därmed större säkerhet känns som ett självklart val.

De råd vi kan ge är att undvika privatimporterade däck och däck från lågprismärken. Om du överväger att köpa begagnade däck, så ska du ha- eller ta hjälp av någon med god kunskap och som är van att studera däckens allmänna kondition.

5. Ansvarfull körning är A och O

Även om du själv har varit ordentligt och sett till att du har bra vinterdäck är det inte säkert att dina medtrafikanter varit lika ordentliga. Därför är det viktigt att vi alla hjälps åt med att hålla avstånd och visa hänsyn till varandra i trafiken. Det är också viktigt att komma ihåg att även om du har nya vinterdäck så ökar bromssträckan vid vinterväglag. Många trafikolyckor beror på för korta avstånd och höga hastigheter.

6. Ha koll på vad du ska leta efter

Det kan vara svårt att hitta i djungel av olika vinterdäck och märkningar. Det viktigaste är att du letar efter vinterdäck som är märkta för nordiska vintervägförhållanden. ”Åretruntdäck” är inget att satsa på, de gör inte jobbet på vinterväglag och blir mjuka på varma sommarvägar vilket leder till stort slitage på däcken. 

7. Boka tid och köpa vinterdäck

Behöver du köpa nya vinterdäck, boka tid för hjulskifte eller hyra en plats på vårt däckhotell, kontakta oss.

Köpa eller byta till vinterdäck i Falkenberg

Joakim: 0346-71 44 76, joakim.bengtsson@bilopalen.se
Morgan: 0346-71 44 75, morgan.dahlgren@bilopalen.se

Köpa eller byta till vinterdäck i Hyltebruk, Gislaved

Kenneth: 0345-186 63, kenneth.benjaminsson@bilopalen.se

Outback

Subaru

Subaru har ett oerhört fint renommé, kundnöjdhet och kvalitet på sin meritlista.

Läs mer

Opel

Upplev tysk ingenjörskonst med djärv design och innovation. Låt din nästa bil bli en Opel.

Läs mer

Isuzu

Isuzu har pickupen du behöver! Isuzu är en av de renaste i pickupsegmentet och då tänker vi miljö.

Läs mer

Däckhotell

Unna dig bekvämligheten att checka in dina hjul på vårt däckhotell.

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Bli först med att få erbjudande, tips och nyheter.

Kontakta oss

Gäller det bokning av service, vänligen klicka här istället.